top of page

Maan Kalender

Door de geschiedenis heen hebben mensen vertrouwd op de Maan om de tijd bij te houden. Elke maand reist ze door de twaalf dierenriemtekens, die we vaak associëren met ons geboorteteken of zonneteken. Maar de Maan dient niet alleen als een hemelse klok. Het fungeert als een geleider, filtert kosmische energieën naar ons toe en vormt zo onze ervaringen en acties op basis van de unieke rangschikking van de sterren vanaf het moment van onze geboorte - wat we ons geboorte horoscoop noemen.

De Maankalender biedt een uniek perspectief. Het traceert het pad van de Maan door de elementen - Vuur, Aarde, Lucht en Water - en belicht momenten waarop de Maan 'void of course' is, een tijd die vaak geassocieerd wordt met reflectie en pauze.

Terwijl de Maan elke maand door de dierenriemtekens reist, stelt het ons bloot aan verschillende kwaliteiten inherent aan elk teken. Hoewel we ons meestal met het zonnenteken identificeren, hebben deze tekens diepere betekenissen en invloeden die verder reiken dan slechts labels.


De invloed van de Maan is altijd aanwezig, hoewel we het misschien niet meteen opmerken.

Een klassiek voorbeeld is natuurlijk de Volle Maan, wanneer levendige activiteiten duidelijker worden.

Net zoals bij de Volle Maan, zijn de momenten waarop de Maan in 'void of course' is ook significant. In één maand komt dit ongeveer 13 keer voor.

Een 'void of course' Maan begint op het moment dat ze het laatste aspect maakt naar een van de planeten of de Zon, voordat ze het volgende sterrenbeeld van de dierenriem binnengaat.

Gebruikte aspecten zijn 0, 60, 90, 120

en 180 graden afstand

0 = conjunctie

60 = sextiel

90 = vierkant

120 = driehoek

180 = tegenovergesteldHoe kun je deze kalender te gebruiken

Het gebruik van deze kalender met informatie over de fasen van de Maan en haar plaatsing in de dierenriemtekens kan een nuttig hulpmiddel zijn om astrologische gebeurtenissen bij te houden en activiteiten dienovereenkomstig te plannen.

Hier is hoe je zo'n kalender effectief kunt gebruiken:

Begrip van de Elementen: Maak je vertrouwd met de vier elementen die geassocieerd worden met de dierenriemtekens:

Vuur: Ram, Leeuw, Boogschutter

Aarde: Stier, Maagd, Steenbok

Lucht: Tweelingen, Weegschaal, Waterman

Water: Kreeft, Schorpioen, Vissen

Interpretatie van de Kleuren: Elke dag op de kalender is gemarkeerd met een kleur die overeenkomt met het element van het dierenriemteken waarin de Maan zich bevindt. Bijvoorbeeld, als de Maan in Ram staat, wat een vuurteken is, dan is die dag rood gekleurd om het vuurelement te vertegenwoordigen.

Het bijhouden van de Fasen van de Maan: De kalender geeft ook de fasen van de Maan aan, zoals de nieuwe maan, volle maan, eerste kwartier, laatste kwartier, enz. Deze fasen kunnen van invloed zijn op energieniveaus, emoties en activiteiten. Bijvoorbeeld, volle manen worden vaak geassocieerd met verhoogde emoties en hoogtepunten, terwijl nieuwe manen nieuwe beginnen en frisse starts symboliseren.

Plannen van Activiteiten: Gebruik de informatie op de kalender om je activiteiten en evenementen dienovereenkomstig te plannen. Bijvoorbeeld:

Als de Maan in een vuurteken staat (rood), kan het een goed moment zijn voor energieke en dynamische activiteiten, en initiatief nemen.

Als de Maan in een aardeteken staat (groen), kan het gunstig zijn voor aardende activiteiten of taken die verband houden met stabiliteit, praktische zaken en het mooi maken van je omgeving.

Als de Maan in een luchtteken staat (geel), kan het een goed moment zijn voor communicatie, intellectuele activiteiten of sociaal contact, het mentale element.

Als de Maan in een waterteken staat (blauw), kan het een tijd zijn voor emotionele reflectie, creativiteit of verzorgende activiteiten.

Het waarnemen van Patronen: Na verloop van tijd kun je patronen of trends opmerken in hoe bepaalde activiteiten of stemmingen correleren met de positie en fase van de Maan. Gebruik deze informatie om je planning en besluitvormingsproces te verfijnen.

Persoonlijke Reflectie: Houd een dagboek of aantekeningen bij om je eigen ervaringen en observaties bij te houden met betrekking tot de cycli van de Maan en haar invloed op je leven. Dit kan je helpen om je begrip van astrologische invloeden te verdiepen en hoe ze zich manifesteren in je dagelijks leven.

Door deze kalender in je routine op te nemen en aandacht te besteden aan de bewegingen van de Maan en haar uitlijning met de dierenriemtekens, kun je je bewustzijn van astrologische energieën vergroten en ze gebruiken in je planning en besluitvorming.


In de afgelopen twintig jaar dat ik deze kalender op deze manier maak, ben ik nog nooit een maand tegengekomen die hetzelfde is. Alle planeten hebben hun eigen bewegingsritme. De manier waarop ze rond de Zodiac dansen, en met elkaar verbinden en contact maken is uniek.


De zon draait in één jaar rond de dierenriem, 1 grade per dag.

Mercurius en Venus ook, maar die hebben hun eigen bewegingsstandaard met hun retrograde momenten.

Mars doet er twee jaar over.

Jupiter ongeveer twaalf tot dertien jaar.

Saturnus doet er achtentwintig tot dertig jaar over.

Ik gebruik geen moderne planeten. In mijn ervaring hebben ze in dit systeem geen effect.


Elke dag heeft 24 uur, dus het midden van de dag is 12.00 uur. Je kunt onderaan de dag zien hoe laat de maan VC gaat (Void of Course) en met welke planeet ze een laatste aspect maakt tot welke afstand.

De beige kleur toont de VC-periode totdat de maan het volgende sterrenbeeld binnengaat, aangegeven door een pijl en tijd.


Voorbeeld hieronder dinsdag 21 maart 2023

In het blauwe gedeeldte staat de Maan in Vissen, een waterteken, en om 13:55 zal ze een laatste aspect maken met Mars, een vierkant in dit geval 90 graden afstand, en is dan Void of Course tot 17:02, wanneer ze Ram binnen treed en luidt zo de lente-equinox in. De maan fases worden rechtsboven weergegeven. Hier zien we de Nieuwe Maan om 18:24, 0 graden en 50 minuten in Ram.


Lijst met glyphs.


De elementen en hoe ze verband houden met ons leven.1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

April 2024

Commentaires


bottom of page